Project details

Located within a conservation area in Salford, Timekeepers Square is a development of 36 two, three and four bed townhouses adjacent to the Grade II* listed St Phillips church; and the Georgian square which it fronts.
 
The scheme forms part of the English Cities Fund’s Salford Central regeneration scheme which is regenerating more than 50 acres of Salford’s historic centre.
 
Project: Timekeepers Square
Project Type: Development of 36 two, three and four bed townhouses
Client: English Cities Fund (ECf is a joint venture between Muse Developments, Legal and General and the Homes and Communities Agency)
Architect: Buttress
 

 
 

Timekeepers Square is part of the Salford Central regeneration scheme

The project, which was part of the English Cities Fund’s Salford Central regeneration scheme to breathe new life into more than 50 acres of Salford’s historic centre, faced the difficult task of creating an aesthetic that worked in synergy with the area’s heritage as well as delivering a clear, contemporary identity.
 
The design of the houses takes precedent from the area’s Georgian terraces and reinterprets this in a contemporary manner.

A key design objective was to create a scheme sensitive to the area’s heritage, yet with a clear, contemporary identity.

The new townhouses respond to the Georgian terraces in height and massing and have a strong vertical emphasis with repetitive and regular rhythm applied to the fenestration patterns. This is further emphasised by deep recesses to the windows and door sets which contrast and add detail to the flat façade treatments.
 
New terraces reinstate the area’s lost urban grain, strengthening the setting of the church as a focal point of the development and define a new pedestrian boulevard, St Phillip’s Walk, at the heart of the development.
 
The public realm has been enhanced with new outdoor spaces that vary from private ground floor green spaces and roof gardens to communal spaces and pedestrian, play friendly, high quality, home zone streets.
 

The brick’s handmade quality provides a warm domestic feel to the external envelope

A key design objective was to create a scheme sensitive to the area’s heritage, yet with a clear, contemporary identity.
 
Forum Smoked Branco brick was selected for its ability to mediate between the red brick of the Georgian houses and the sandstone of St Philips church. 
 
Grey in colour with a light texture, the brickwork contributes to the development’s limited material palette which together creates harmony, and gives the scheme its unique sense of place. This is further reinforced by the choice of mortar, which is close in colour and tone to the bricks. The mortar joints have been subtly recessed by 3mm to underline the bricks’ tonal variation, and to provide visual interest.
 
The brick’s handmade quality also provides a warm domestic feel to the external envelope. This tactile quality contrasts with, and is highlighted by, the smooth engineered quality of the external aluminium window frames.

Timekeepers Square is part of the Salford Central regeneration scheme

Timekeepers Square is part of the Salford Central regeneration scheme

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - The brick’s handmade quality provides a warm domestic feel to the external envelope

The brick’s handmade quality provides a warm domestic feel to the external envelope

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - A key design objective was to create a scheme sensitive to the area’s heritage, yet with a clear, contemporary identity.

A key design objective was to create a scheme sensitive to the area’s heritage, yet with a clear, contemporary identity.

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Timekeepers Square - Picture: Daniel Hopkinson

Related articles