The building, opened by Her Majesty the Queen, provides a collaborative environment that harnesses the concept of expansive space. The interior mixes bold colours and traditional materials such as wood, to create a creative yet peaceful space.
 
Project
CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre
 
Client
Cardiff University
 
Architect
 
Specialist Brickwork Contractor
 
Product(s)
 
Location
Cardiff
 
Awards

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

The contextual response to any building is always important.  CUBRIC was no exception.  Located on the site of a disused brick industrial railway building, the challenge was to create a scale of architecture that responded to the needs of a bespoke 21st Century Research facility, whilst also being respectful to the 1930s residential housing located directly opposite. 

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

The approach therefore was to create a series of ‘pavilions’ along the street frontage with open courtyard garden spaces between each one.  The site is very long (if the building was rotated vertically it would almost be as tall as the Gherkin Tower in London) and the pavilion concept broke down the scale of the building to create a rhythm along the street.  This approach also provided greater opportunities to maximise natural daylight in the building and therapeutic views out into the courtyard spaces, whilst respecting the privacy of residents opposite. 

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

The brick wall running along the frontage of the building was an important feature and acts as an historical reference to the site’s industrial past; the wall is built on the same line as the former railway building and with the same brick bond; Flemish.  The wall also reduces the scale of the building at street level, creates a layering of materials and is suggestive of a garden wall.

Externally, CUBRIC is designed to be harmonious with the Hadyn Ellis Building. The synergies between buildings enables the campus to provide enhanced opportunities for collaboration between researchers.  As a result, the design approach is based on creating a single campus identity, to support the translational research that will be taking place within these buildings.

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

Related articles